Interbellumvilla

Beschrijving

Felix D'hoopstraat nr. 114. Vrijstaande interbellumvilla met art-deco-inslag, gebouwd volgens kadaster in 1935 door aannemer Debusschere-Vandenborre en zonen (Tielt) in opdracht van Hendrik Ide-Tack. Deze Tieltse handelaar laat reeds in 1906 de eclectische dubbelwoonst nr. 115 met naastgelegen kapel optrekken; tevens koopt en bouwt hij nog andere panden in de straat. Later wordt de woning nog uitgebreid met een garage aan de oostzijde.
Dieperliggende eengezinswoning met omhaagde voortuin, omheind door bakstenen muurtje met ijzeren hek. Onderbouw bekleed met geelbruine baksteen en gepleisterde bovenbouw met grote puntgevel aan straatzijde; haaks op elkaar geplaatste pannen zadeldaken Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk, voorheen met grotendeels horizontale roedeverdeling. Licht uitkragende portiekvormige rondbooginkom benadrukt door roodbakstenen siermetselwerk en getrapte belijning van o.m. witgeschilderde banden. Deur met beglazing, verdeeld in vierkanten voorzien van ijzeren hekjes. Smal zijlicht rechts.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1935/16.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1934/35.