Herberg De Strooman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Strooman

Beschrijving

Voormalige herberg "De Strooman", gebouwd volgens kadaster in 1893 in opdracht van strodekker Pieter De Neve uit Tielt, uitgebaat van 1906 tot 1945. In 1932 uitgebreid met kruidenierswinkel op de hoek met de Kleine Weg die wordt uitgebaat tot het begin van de jaren 1960.

Eenlagig dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); twee dakkappellen onder pannen zadeldakje met witgeschilderd houten windbord. Lijstgevel voorzien van beraping op gecementeerde plint; aflijnende fries en geprofileerde geschilderde houten kroonlijst. Witgekalkte oostzijgevel. Natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk (schuiframen); luiken. Deur met getoogd bovenlicht.

Aan westzijde, eenvoudig gecementeerd bijgebouw van twee bouwlagen onder plat dak waarin voorheen kruidenierswinkel. Langsheen de Kleine Weg, eenlagig witgekalkt bijgebouw onder pannen zadeldak.

Aan oostzijde, moes- en siertuin afgescheiden van de straat door laag recenter bakstenen muurtje.

• Kadasterachief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Tielt (207), Afdeling II, 1894/13, 1932/22.
  • VERBEKE E. 2005: Hij stierf in Chili, E.P. Hermanus, Georges Beeuwsaert O.F.M. 1894-1928, een kroniek, De Roede van Tielt 36.1, 6.
  • VERBRUGGE J. 1980: Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, De Roede van Tielt 11.2-3-4, 76.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter