Hof ten Steenborre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Steenborre

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Raspaillebos, Moerbekebos en Karkoolbos

Beschrijving

Geïsoleerde semi-gesloten hoeve gelegen in een open landschap. Gekalkte, bakstenen gebouwen van één verdieping op gecementeerde plint, gegroepeerd rondom een aarden erf. Ten noordwesten, zeven traveeën breed boerenhuis van het dubbelhuistype onder licht gebogen zadeldak op deels bewaarde houten daklijstbalkjes, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Voorheen beluikte vensters in omlijsting van arduin. Recente verbouwingen: twee rechthoekige vensters met I-balken en lekdrempels van arduin. Rechthoekige deur met recente zware omlijsting van baksteen, bekronend druiplijstje, daarboven nisje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Ten noordoosten, haakse stalvleugel, afgelijnd door getrapte bakstenen fries. Rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. Verder onbelangrijke aanhorigheden.

In het veld, merkwaardige beeldengroep met vier heiligen op zuil met achtzijdige basis en lijstkapiteel; de opschriften vermelden: Sainte Vierge, priez pour nous/ Sainte Natalia, priez pour nous/ Saint Adrien, priez pour nous/ Saint Benoit, priez pour nous. Vermoedelijk herkomstig van de abdij van Sint-Adriaan.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De merkwaardige beeldengroep met vier heiligen, vermoedelijk herkomstig van de abdij van Sint-Adriaan, is verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els