Europahal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Europahal

Beschrijving

"Europahal", polyvalent complex met evenementenhal opgericht in 1999 naar ontwerp (1998) van Buro II uit Roeselare in opdracht van het Tieltse stadsbestuur ter vervanging van de oude Europahal van 1969.

Exterieur getypeerd door platte bedaking, opengewerkte beglaasde westwand portiekvormig uitgewerkt met luifel op pijlers - herhaald aan oostzijde - en eerder gesloten zijwanden met smalle vensterregisters.

Interieur opgevat als een "black box" met donkere multifunctionele centrale hal waarrond buitenzone die dienst doet als akoestische buffer met secundaire functie als onder meer sanitair, vestiaire, inkomsassen, bar, ontmoetingsruimte, uitleendienst, jongerenadviescentrum en ruime foyer die zich opent naar het voorplein toe.

• Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1998/265.
  • Atlas Fascikel 2, Hedendaagse architectuur in zuidelijk West-Vlaanderen, Kortrijk, 2002, p. 144.