Lakenplaschhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lakenplaschhoeve

Beschrijving

"Lakenplaschhoeve", gelegen langsheen de Caloenwegel en zogenoemd naar de gelijknamige beek die er vlakbij stroomt. Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, confer woonhuis, evenwijdige stalvleugel en losstaand bijgebouwtje weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847), mogelijk met oudere kern confer losstaande volumes reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Een jaartalsteen waarop "1886" in de zijpuntgevel van de stal wijst wellicht op een latere verbouwing of uitbreiding.

Erftoegang gemarkeerd door witgeschilderde betonnen hekpijlers. Losstaande parallelle hoevegebouwen omheen onverhard erf. Witgekalkte bakstenen gebouwen met gepekte plint voorzien van muurankers. Ten oosten, eenlagig woonhuis onder vernieuwd zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen met nieuw schijnwerk, luiken en rolluikkasten. Laadluik in zuidzijgevel. Enkele recentere deuropeningen. Omlopende betegelde stoep. Ten westen, stalgebouw onder zadeldak met kleine dakoverstek (Vlaamse pannen); kleine stalvensters en tweedelige, deels vernieuwde, staldeuren. Ten oosten van het woonhuis, losstaand klein stalletje onder zadeldak (nok loodrecht op woonhuis; Vlaamse pannen). Op het erf, begroeide half ondergrondse gemetste aardappelkelder met rondboogingang. Recentere bijgebouwen ten oosten en zuiden van het erf.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Er gebeurden enkele aanpassingen aan de site. De gevelafwerking van het woonhuis werd onder meer aangepast, terwijl er op de stal een nieuw dak werd gelegd.

• Informatie meegedeeld door Stad Tielt (21 oktober 2022).