Hoeve

Beschrijving

Goed te Karelstraat nr. 12. Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, cf. woonhuis met haakse schuurstalvleugel en (thans verdwenen) bijgebouwtje weergegeven op het primitief kadasterplan (ca. 1830) met als toenmalige eigenaar Jozef Soenens uit Gent die de hoeve verpacht.
Losstaande bestanddelen omheen omhaagd erf met losse verharding, grasperken en bomen; ijzeren toegangshek. Ten noorden van het erf, verankerd eenlagig woonhuis met witgekalkte erfgevel onder zadeldak (mechanische pannen); gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met roodgeschilderde bakstenen omlijsting; T-ramen. Lage deuropening met getoogde omlijsting en dito beschildering. Recente lage aanbouw met garage. Ten noorden van het woonhuis, klein haaks bakstenen stalletje. Ten westen van het erf, bakstenen stal onder zadel- en sleepdak (nok loodrecht op woonhuis; Vlaamse pannen) met in het verlengde aangebouwde schuur onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige poort en (o.m. tweedelige) staldeurtjes. Enkele gewijzigde muuropeningen. Nieuwe bijgebouwen aan oost- en zuidzijde van het erf.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 208 : Oorspronkelijk aanwijzende tabel, Tielt, ca. 1830.

Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter