Hoekpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand

Beschrijving

Hoekpand met late cottage-inslag, opgetrokken volgens kadaster in 1952 door weduwe Wullaert-Rogge naar ontwerp van architect Etienne Vander Plaetsen (Tielt), dit nadat de voormalige "Sterrestraat" - huidige Steenstraat - in 1938 verbreed wordt.

Woonhuis van twee bouwlagen onder spel van haaks op elkaar geplaatste pannen zadeldaken. Licht uitkragende venstertraveeën in tweede bouwlaag op gekoppelde segmentboogjes met natuurstenen consooltjes, oplopend in grote puntgevels waarin imitatievakwerk van baksteen waartussen bepleisterde velden. Breed uitkragende en geschilderde omlopende houten kroonlijst. Verder typerend materiaalgebruik van rode baksteen (parement) en gebruik van natuursteen voor o.m. plint, geriemde omlijstingen van rechthoekige muuropeningen en classicerende deuromlijsting van gegroefde pilasters waarboven rondboogfronton. Houtwerk van meerledige vensters met o.m. gekleurd glas-in-lood (ruitmotief); rolluiken. Lagere annexen aan oostzijde en zijde Steenstraat.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Tielt (207), Afdeling I, 1938/70, 1939/67, 1952/105.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1951/86.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter