Herberg Den Travers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Travers

Beschrijving

Voormalige herberg "Den Travers", samen met huisnummer 4 opgetrokken volgens kadaster in 1923 in opdracht van brouwer Hendrik Damman en uitgebaat van het begin van de 20ste eeuw tot 1971.

Hoekpand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Dubbelhuis met bruinbakstenen lijstgevel op hoge natuurstenen plint; geprofileerde geschilderde houten kroonlijst. Venstertraveeën gevat in spaarvelden. Natuurstenen onderdorpels. Segmentbogige muuropeningen onder strek. Panelen van borstweringen oorspronkelijk voorzien van naam van de herberg. Bewaard geschilderd houtwerk; nieuwe rolluiken. Deels beglaasde deur met segmentbogig bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden).

Nummer 4, enkelhuis met deurtravee in spaarveld, bovenaan met gekoppelde rondboogjes. Muuropeningen met betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 3, artikel 2703.
  • VERBRUGGE J. 1980: Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, De Roede van Tielt, 11.2-3-4, 78-79.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Het pand op huisnummer 2 kreeg onder meer nieuw schrijnwerk en dakvlakramen, maar bleef herkenbaar bewaard.

Het pand op nummer 4 onderging aanpassingen, waardoor het geen erfgoedwaarde heeft.

• Informatie verkregen van de stad Tielt (22 augustus 2022).