Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Imposant eclectisch herenhuis met inslag van neo-Vlaamse renaissancestijl, "GEBOUWD IN HET JAER 1906" (zie gevelcartouche).

Historiek

Het pand wordt opgetrokken in opdracht van Achille Heytens, handelaar uit Tielt, naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke (Tielt - Lokeren), die onder meer het "Gildhof" bouwt (zie Sint-Michielstraat nummer 9). Het bouwplan (1905) toont een geplande uitvoering in cottagestijl, met onder meer overkragende puntgevel met schoorwerk in plaats van uitgevoerde trapgevel.

Het pand is eertijds gekend als "Lusthuis Van Den Bosch" naar de latere eigenaar en winkelier Alfons Vandenbosch; tevens ook gekend als "Villa Roma".

Het huis wordt in 1907 verkocht aan schoonzoon en handelaar in lijnwaden Alfons Vanden Bosch, wiens familie het in eigendom houdt tot 1948. In dat jaar wordt het woonhuis met magazijn, stallen, bijgebouwen, tuin en land verkocht aan de Zusters van het Geloof (zie Ruiseledesteenweg nummer 42) en omgebouwd tot school met uitbreiding aan de achterzijde. In 1951 en 1964 verwerven zij de rest van het domein.

In 1967 neemt het Wit-Gele Kruis zijn intrek in het prestigieuze huis; in de achterliggende gebouwen worden enkele kleuterklassen ondergebracht. In 1983 wordt ten noordoosten nog een vleugel opgetrokken, parallel met de haakse achterbouw. Sinds 2003 eigendom van de "v.z.w. Mindervaliden" ("Mivalti") voor een begeleid wonen-project.

Exterieur

Voortuintje met smeedijzeren toegangshek, ommuring in natuurstenen blokken met bakstenen pijlers voorzien van natuurstenen deksteen. Baksteenbouw van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder parallelle zadeldaken met verspringende nok (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Onderbouw in ruwe bossage onder doorlopende lekdrempel. Lijstgevel met bakstenen tandfries, doorbroken door grote trapgevel (zes treden) met natuurstenen druiplijsten, dekstenen en overhoeks topstuk; lagere zijtrapgevels. Bakstenen dakkapel met gelijkaardig overhoeks topstuk. Zoldervensters, onder meer drieledig (trapgevel), voorzien van schelpdecoratie in rondboogveld. Opvallend gebruik van witsteen voor onder meer imposten, sluitstenen, architraven, doorlopende muurbanden en lekdrempels.

Linkervenstertravee als doorgetrokken driezijdige erker onder leien bedaking. Bovenverdieping rechts gemarkeerd door balkon op grote natuurstenen consoles met fraaie smeedijzeren leuning waarin kleine reliëfs zijn verwerkt; drieledig venster met centrale balkondeur waarboven rondboogveld met schelpdecoratie. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk op begane grond, onder meer bovenlichten met kleine roedeverdeling en gekleurd glas.

Centrale (nieuwe) deur met vierledig verticaal gedeeld rechthoekig bovenlicht (gekleurd glas); erboven venster met verdiept rondboogveld onder druiplijstje met gestrekte uiteinden, waarin cartouche met datering omgeven door guirlande met centraal mascaron.

Aan zuidzijde, ingebouwde hoektoren van twee bouwlagen onder leien tentdak en dieper gelegen dienstgebouw in aansluitende stijl met tweede inkom.

Achtergevel van hoofdvolume met uitbouw onder trapgevel en korfboogvormige muuropeningen met grotendeels bewaard gelijkaardig houtwerk. Eenlagige uitbouw op begane grond met afgeschuinde hoekvenstertravee. Aan noordzijde, toegang tot achterliggend terrein met parking en grote tuin. Haakse achterbouw van twee bouwlagen onder pannen mansardedak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen) met daklichten van voormalige slaapkamers van de zusters. Verbouwde begane grond en oostelijke uitbouw. Grote rechthoekige klasvensters met grote verdeling.

Interieur. Bewaarde dubbelhuisplattegrond met centrale gang waarop de vertrekken uitkomen. Gang met plafondlijstwerk met cassette-indeling, stuclambrisering en fraaie mozaïekvloer met in de hoeken geïntegreerde initiaal "A" (voornaam bouwheer). Deels beglaasde vleugeldeuren met geëtste figuratieve en florale taferelen in art-nouveaustijl. Traphal aan zuidzijde; houten bordestrap met witmarmeren afgeronde aanzettrede en fraai gesculpteerde trappaal met dobbelsteen- en vaasvormige bekroning.

Aan de noordzijde, twee in elkaar lopende vertrekken met bewaard stucwerk van plafonds en lambrisering, marmeren schouwen met colonetten en decoratief uitgewerkte schouwboezems met spiegels waarboven figuratief stucwerk. Supraporta's van binnendeuren met medaillonmotief en guirlandes, herhaald in polychrome beschildering van deur. In kamer rechts aan de straatzijde, kleurrijke cementtegelvloer. Aan achterzijde, keuken waarin grote haard met geprofileerde geschilderde haardbalk en fraai geglazuurde betegeling voor haardwand en lambrisering.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1906/14, 1907/14, 1950/46, 1983/4.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 3, artikels 2538, 3702, 5281.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1905/Achille Heytens.
  • MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 34-35.