erfgoedobject

Ommegang van de Zeven Weeën van Maria

bouwkundig element
ID
8665
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8665

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zeven kapelletjes van de Ommegang van de “Zeven Weeën van Maria”, opgericht door de Broederschap der Zeven Weeën, gesticht in 1629.

Het oudst bewaarde kapelletje bevond zich in de Botermelkstraat 27 en stelde de vierde statie voor. Het betrof een zandstenen kapelletje op een sokkel met gewelfde en gecanneleerde rechtstanden; bas-reliëf, de kruisdraging van Christus voorstellend, geflankeerd door pilastertjes onder een driehoekig fronton. Een verweerd opschrift vermeldde: “het Cruys draghen Christi, 1655”. Alle zeven kapelletjes, gelegen in de Kampstraat, Botermelkstraat en Onkerzelestraat werden ondertussen vernieuwd.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J. 1896: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks V, deel III.
  • D'HUYVETTER C., DE LONGIE B., EEMAN M. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.

Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ommegang van de Zeven Weeën van Maria [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8665 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.