Zeven kapelletjes van de Ommegang van de “Zeven Weeën van Maria”, opgericht door de Broederschap der Zeven Weeën, gesticht in 1629.
Het oudst bewaarde kapelletje bevond zich in de Botermelkstraat 27 en stelde de vierde statie voor. Het betrof een zandstenen kapelletje op een sokkel met gewelfde en gecanneleerde rechtstanden; bas-reliëf, de kruisdraging van Christus voorstellend, geflankeerd door pilastertjes onder een driehoekig fronton. Een verweerd opschrift vermeldde: “het Cruys draghen Christi, 1655”. Alle zeven kapelletjes, gelegen in de Kampstraat, Botermelkstraat en Onkerzelestraat werden ondertussen vernieuwd.
Auteurs: Depuydt, Katrijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Depuydt K. 2014: Ommegang van de Zeven Weeën van Maria [online], https://id.erfgoed.net/teksten/165339 (geraadpleegd op ).
Oudste kapelletje van de Ommegang van de "Zeven Weeën van Maria", opgericht door de Broederschap der Zeven Weeën, gesticht in 1629. Zandstenen kapelletje op sokkel met gewelfde en gecanneleerde rechtstanden; bas-reliëf, de kruisdraging van Christus voorstellend, geflankeerd door pilastertjes onder driehoekig fronton. Een verweerd opschrift vermeldt: "het Cruys draghen Christi, 1655".
De overige kapellen in de Kampstraat en de Kerkstraat zijn recent vernieuwd.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. 1978: Ommegang van de Zeven Weeën van Maria [online], https://id.erfgoed.net/teksten/8665 (geraadpleegd op ).