erfgoedobject

Laatclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID: 86653   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86653

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoogstraat nr. 8. Laatclassicistisch winkelhuis minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, cf. volume reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (ca. 1830). Tot ca. 1920 is er een bakkerij met winkel gevestigd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt hier een klas in ondergebracht en na de oorlog een tijdlang vluchtelingen in gehuisvest. Van 1920 tot ca. 1957 bestemd als winkel voor verfwaren; de winkeldeur en -ramen worden ca. 1920 vervaardigd door schrijnwerker Emiel Van Wonterghem. In 1946 gebeurt een uitbreiding aan de achtergevel en wordt de achterliggende bakkerij met oven afgebroken. Naar verluidt is aan de woning een zonneveranda herbouwd die eertijds geplaatst is door de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog in de tuin van het voormalige herenhuis nr. 9.
Dubbelhuis van drie travee├źn en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Beschilderde en bepleisterde laatclassicistische lijstgevel met imitatiebanden op begane grond. Geprofileerde geschilderde houten kroonlijst. Gebruik van natuursteen voor hoge plint (tegels) en onderdorpels. Bovenverdieping met rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting; bewaarde geschilderde T-ramen. Winkelpui met uitstalramen in neoclassicistisch uitgewerkte houten omlijsting met bekronend hoofdgestel waarin rolluikkasten; centraal, deel beglaasde deur (nieuw) met rechthoekig bovenlicht gevat in geschilderde natuurstenen geriemde omlijsting. Twee natuurstenen treden. Lage rechthoekige kelderopeningen.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1946/75.
MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 80-81.
VAN NIEUWENHUYSE J., Hoogstraat Tielt, onuitgegeven studie van De Tieltse Gidsenkring, Tielt, 1998, p. 35.


Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Laatclassicistisch winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86653 (Geraadpleegd op 27-01-2020)