erfgoedobject

Laatclassicistische dorpswoningen

bouwkundig element
ID: 86656   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86656

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoogstraat nrs. 15-17. Twee 19de-eeuwse laatclassicistische woonhuizen, nr. 17 reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (ca. 1830), nr. 15 opgetrokken in 1836 op een onbebouwd perceel in opdracht van Anne De Paepe, ter uitbreiding van haar eigendom aan de noordzijde (nr. 13), die in hetzelfde jaar wordt opgesplitst. Hierdoor ontstaan vier huurwoningen in een omgebouwd bedrijfsgebouw van een brouwerij, gelegen op een deel van het voormalig domein van de Sint-Jorisgilde, in 1638 verhuisd van het zuideinde van de Hoogstraat naar het terrein tussen de zuidkant van de Markt en het Vijverstraatje. In 1920 wijziging van de perceelsgrenzen van de achterliggende tuintjes; tevens omstreeks die periode enkele aanpassingen aan de woningen, o.m. nieuwe vensters.
Eenvoudige enkelhuizen in spiegelbeeldschema van twee travee├źn en twee bouwlagen onder een groot zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Bepleisterde lijstgevels op natuurstenen plint. Nr. 15, geschilderd en voorzien van imitatiebanden (begane grond) en schijnvoegen (verdieping). Rechthoekige en getoogde (nr. 15, begane grond) muuropeningen, bij nr. 15 gevat in decoratieve vensteromlijstingen met lijstwerk en borstweringen, bij nr. 17 in vlakke omlijstingen. Deels bewaard houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nr. 17, schuifraam met gebogen tussendorpel en kleine roedeverdeling in bovenlicht; deels beglaasde deur met rechthoekig bovenlicht. Nr. 15, nieuwe deur met getoogd bovenlicht met roedeverdeling (medaillon). Inkom via drie natuurstenen treden. Smalle kelderopeningen bij nr. 15.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1836/213, 1920/47.
VAN NIEUWENHUYSE J., Hoogstraat Tielt, onuitgegeven studie van De Tieltse Gidsenkring, Tielt, 1998, p. 36-37.


Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Laatclassicistische dorpswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86656 (Geraadpleegd op 04-08-2020)