erfgoedobject

Laatclassicistische dorpswoningen

bouwkundig element
ID
86656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86656

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee 19de-eeuwse laatclassicistische woonhuizen, nummer 17 reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), nummer 15 opgetrokken in 1836 op een onbebouwd perceel in opdracht van Anne De Paepe, ter uitbreiding van haar eigendom aan de noordzijde (nummer 13), die in hetzelfde jaar wordt opgesplitst. Hierdoor ontstaan vier huurwoningen in een omgebouwd bedrijfsgebouw van een brouwerij, gelegen op een deel van het voormalig domein van de Sint-Jorisgilde, in 1638 verhuisd van het zuideinde van de Hoogstraat naar het terrein tussen de zuidkant van de Markt en het Vijverstraatje. In 1920 wijziging van de perceelsgrenzen van de achterliggende tuintjes; tevens omstreeks die periode enkele aanpassingen aan de woningen, onder meer nieuwe vensters.

Eenvoudige enkelhuizen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en twee bouwlagen onder een groot zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen). Bepleisterde lijstgevels op natuurstenen plint. Nummer 15, geschilderd en voorzien van imitatiebanden (begane grond) en schijnvoegen (verdieping). Rechthoekige en getoogde (nummer 15, begane grond) muuropeningen, bij nummer 15 gevat in decoratieve vensteromlijstingen met lijstwerk en borstweringen, bij nummer 17 in vlakke omlijstingen. Deels bewaard houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 17, schuifraam met gebogen tussendorpel en kleine roedeverdeling in bovenlicht; deels beglaasde deur met rechthoekig bovenlicht. Nummer 15, nieuwe deur met getoogd bovenlicht met roedeverdeling (medaillon). Inkom via drie natuurstenen treden. Smalle kelderopeningen bij nummer 15.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1836/213, 1920/47.
  • VAN NIEUWENHUYSE J., Hoogstraat Tielt, onuitgegeven studie van De Tieltse Gidsenkring, Tielt, 1998, p. 36-37.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Laatclassicistische dorpswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86656 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.