Herberg De Gouden Leeuw

Beschrijving

Voormalige 19de-eeuwse herberg "De Gouden Leeuw", uitgebaat onder diverse namen tot 1977. Later opgesplitst waarbij het nummer 39 verbouwd wordt.  Op dit hoekperceel is in de middeleeuwen de "Meulevyver", ook gekend als "Stedevyver" of "Hoogstraatvijver", aangelegd (zie Vijverstraat), dit ten behoeve van de ambachten (onder meer wassen van lakens), om de fontein op de Markt te bevoorraden en als permanente waterreserve (onder meer bluswater). In 1783 laat de Kamer van Retorica een schouwburgzaal boven de oude kaai van de Hoogstraatvijver optrekken, naast een nieuw gebouwd herenhuis op de hoek, zie vierkant volume met binnenkoertje weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. De schouwburg blijft bestaan tot de bouwvallige toestand dwingt tot sloop circa 1862 en herbouwing als herberg.

Hoekpand van twee bouwlagen met afgeschuinde hoektravee onder schilddak (zwart geglazuurde mechanische pannen). Geprofileerde houten kroonlijst. Sobere bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel op hoge zwartgeschilderde plint. Geschilderde natuurstenen onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen; T-ramen in tweede bouwlaag. Verbouwde herbergpui met grote, verlaagde muuropeningen. Licht vooruitspringende inkom met getoogde deuropening; nieuwe deur. Twee natuurstenen treden. Lage rechthoekige kelderopeningen zijde Vijverstraat.

Bijgebouw langs de Vijverstraat. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak met sporen van zwartbakstenen plint. Getoogde muuropeningen onder strek. Natuurstenen onderdorpels. Rolluiken, onder meer met grote kasten aan bovenvensters.

• VAN NIEUWENHUYSE J., Hoogstraat Tielt, onuitgegeven studie van De Tieltse Gidsenkring, Tielt, 1998, p. 42-43.
  • VERBRUGGE J., Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, in De Roede van Tielt, jg. 11, nr. 2-3-4, 1980, p. 84.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter