Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd volgens kadaster in 1886 in opdracht van winkelierster Francisca Devriendt. In 1913 wordt de haakse achterbouw uitgebreid. De woning wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter in gebruik genomen als bureau.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met hoge attiekverdieping onder zadeldak in mansardevorm (nok evenwijdig met staat; leien/bitumen). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebossage op begane grond met afgeschuinde voegen boven de muuropeningen; hoge natuurstenen plint. Breed overkragende geschilderde houten kroonlijst op decoratieve modillons. Geschilderde natuurstenen onderdorpels, doorlopend boven pui. Rechthoekige muuropeningen gevat in omlijsting, vlak op begane grond, geriemd op bovenverdieping. Bewaard houtwerk (T-ramen) op begane grond; nieuwe rolluiken. Deels beglaasde deur met rechthoekig bovenlicht waarin glas in lood.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1886/16, 1913/44.
  • VAN NIEUWENHUYSE J., Hoogstraat Tielt, onuitgegeven studie van De Tieltse Gidsenkring, Tielt, 1998, p. 22.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter