Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met neoclassicistische inslag, opgetrokken volgens kadaster in 1897 op het puin van een voormalige koopmanswoning met achterliggend magazijn dat deels herbouwd wordt. Bouwheer is de Tieltse handelaar Leo Peeters. De kadastrale mutatieschets geeft aan de tuinzijde een driezijdige erkervormige uitbouw weer, vermoedelijk later weggewerkt.

Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; leien). Drie witgeschilderde dakkapellen bekroond door driehoekig fronton. Sobere lijstgevel vermoedelijk aangepast in de loop van de 20ste eeuw: roodbakstenen parement met gebruik van natuursteen voor plint, doorlopende lekdrempels en vlakke omlijstingen van vensters (met hoekstenen) en panelen bovenaan tweede bouwlaag. Overkragende witgeschilderde houten kroonlijst op vlakke consoles. Licht risaliserende bredere linkerpoorttravee gemarkeerd door onder meer natuurstenen balkon met balusterleuning op robuuste voluutvormige consoles. Schuiframen op begane grond, T-ramen bovenaan. Nieuwe rolluikkasten. Rechthoekige, licht geprofileerde natuurstenen deuromlijsting met vlakke sluitsteen op neuten. Vleugeldeur met gedeeld bovenlicht. Poort met dito bovenlicht tussen oculi. Lage rechthoekige keldervensters aan weerszijden van de inkom. Verankerde bakstenen zijgevels met kleine, licht getoogde muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1898/15.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter