Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Sint-Antoniuskapel, gebouwd in 1949 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt) in opdracht van de "v.z.w. Damen der Heilige Familie" aan de noordwestelijke hoek van de voorbouw van het Heilige Familie-Instituut (zie nummer 32), met geplaveid toegangspad tussen aanplantingen.

Deze kapel vervangt een grotere kapel, gebouwd in 1898 door de familie D'hoop aan de noordoostzijde van het in 1913-1914 opgerichte "Heilige Familie-Instituut" (nummer 32) die de kapel overneemt; gesloopt in 1946 voor de bouw van de woning van de geestelijke bestuurder van het instituut.
Bakstenen kapel met driezijdig koor onder leien zadeldak. Grote puntgevel aan oostzijde op schouderstukken en uitlopend op steunberen; natuurstenen dekstenen. Rondboognis in top waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren. Kleine segmentboogvensters. Korfbooginkom met deels beglaasd houten deurtje tussen bakstenen pilasters; geprofileerde omlijsting voorzien van natuurstenen sluitsteen met inscriptie "S A / AVE MARIA".

Bepleisterd interieur; natuurstenen altaar waarop beeld van Heilige Antonius van Padua. Gebeiteld opschrift op voet altaar: "+ GEBOUWD OP AANVRAAG VAN/ DE KINDEREN JAN EN AUGUSTIJN D'HOOP IN/ 1898 WERD DEZE KAPEL HERBOUWD DOOR HET/ KLOOSTER VAN DE HEILIGE FAMILIE IN 1949/ SINT-ANTONIUS TER EER".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1948/35.
  • DAS F., De Sint-Antoniuskapel in Tielt, in De Roede van Tielt, jg. 23, nr. 2, 1992, p. 73.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, s.l., s.d., nr. 8.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nr. 137.
  • Parkenpromenade, Proeven van kunst, onuitgegeven brochure Bezoekerscentrum Huis Mulle de Terschueren, Tielt, augustus 2006, s.p.
  • VERBRUGGE J., Kerken, kapellen, veldkapellen en devotiekruisen in Tielt, Tielt, s.d.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter