Wollewascherij-matrassenmakerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Atelier The Pine Loft

Beschrijving

Voormalig atelier voor productie van matrassen en gewatteerde bedspreien ("wollewascherij-matrassenmakerij"), eigendom van fabrikant Victor Billiet-Waelkens die woont in de Kortrijkstraat. In 1935 laat hij een hier eerder opgetrokken kleiner magazijn uitbreiden, gelegen op het zuidelijk uiteinde van het terrein dat eertijds toebehoort aan de Sint-Sebastiaansgilde, waar het lokaal en de herberg "Sint-Sebastiaan" gelegen zijn en tot het einde van de 18de eeuw twee doelen voor de handboogschutters geplaatst zijn. Met respect voor volume recente nieuwe bestemming en herinrichting voor kringloopwinkel.

Haaks op de straat ingeplant bakstenen complex van vier traveeën aan de straatzijde, acht traveeën diep en drie bouwlagen onder zadeldak (nok haaks op de straat; mechanische pannen). Kroonlijsten aan langsgevels op kleine consooltjes. Geschilderde muurankers. Muuropeningen onder betonnen lateien, samen met houtwerk met grote roedeverdeling okerkleurig geschilderd. Laaddeur in top. Begane grond gedeeltelijk verbouwd met onder meer smalle, voorheen deels gedichte, deurtraveeën opengewerkt als venster onder getoogde strek. Sporen van grote centrale segmentboogopening aan de straatzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1930/94, 1935/80.
  • MAES A., VANDEPITTE P. 1990: Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 122-123.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Bij een functiewijziging werden enkele aanpassingen doorgevoerd, waaronder het vernieuwen van het schrijnwerk en schilderen van de gevels.

• Informatie meegedeeld door Stad Tielt (22 augustus 2022).
  • Google Maps, Streetview, Hulststraat 11, Tielt [online] (geraadpleegd op 5 september 2022).