Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch woonhuis, samen met het naastliggende pand nummer 21 opgetrokken volgens kadaster in 1893 in opdracht van de fabrikanten Fredericq en Joseph Vande Vyvere. Deze behoren tot de gekende textielfabrikantenfamilie Vande Vyvere, waarvan Fredericq fabrikant is van 'coutil' en lijnwaad en in de Hulststraat een weverij opricht met burelen, later afgebroken voor nieuwbouw, en Joseph het ouderlijk bedrijf met ververij, handweefgetouwen en thuiswevers verder zet. In hetzelfde jaar wordt een broeikas opgetrokken die aansluit op de haakse achterbouwen van beide woningen. Het pand nummer 21 krijgt later nog een uitbreiding met twee rechtertraveeën van het nummer 23.

Breedhuis van oorspronkelijk zes, heden vier traveeën en twee bouwlagen met half ondergrondse kelderverdieping onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Geprofileerde kroonlijst met tandlijst. Roodbruine bakstenen lijstgevel met natuurstenen plint. Getoogde muuropeningen en dito keldervenstertjes onder strek. Natuurstenen onderdorpels. Nieuw houtwerk met grote roedeverdeling. Nieuwe deur met getoogd bovenlicht.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1894/33.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter