Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, opgetrokken volgens kadaster in 1871 in opdracht van de fabrikant Fredericq Vande Vyvere. Deze behoort tot de gekende textielfabrikantenfamilie Vande Vyvere, en is zelf fabrikant is van 'coutil' en lijnwaad. Ook zijn broer Joseph vestigt zich in de straat waar hij het ouderlijk bedrijf met ververij, handweefgetouwen en thuiswevers verder zet. Beiden laten tevens in 1893 de huizen nummers 21 en 23 oprichten. Fredericq Vande Vyvere richt in 1870 in de Hulststraat een weverij op met burelen aan de straat, later afgebroken voor de bouw van huizen, en haakse losstaande vleugel waarin drogerij en ververij. Een jaar later laat hij ten noorden van de fabriek een herenhuis bouwen met kleine uitbouw aan de achterzijde; het haakse bijgebouw van de fabriek krijgt in datzelfde jaar een kleine westelijke aanbouw. Later wordt het huis nog aan de achterzijde vergroot.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen); overkragende kroonlijst met tandfries. Roodbruine bakstenen lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Licht getoogde (begane grond) en van afgeronde hoeken (licht gekleurde baksteen) voorziene muuropeningen. Natuurstenen onderdorpels. Vernieuwd houtwerk (T-ramen). Deur in geprofileerde natuurstenen omlijsting met klassiek recht hoofdgestel, wellicht aangepast zie keperboogvormige strek boven deur. Natuurstenen trap (twee treden). Gietijzeren voetschraper rechts.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1870/18, 1871/17, 1872/28.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter