erfgoedobject

Gedenkteken met Heilig Hartbeeld

bouwkundig element
ID
86679
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86679

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartbeeld
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Heilig Hartbeeld opgericht in 1938 en ontworpen door de Tieltse kunstenaar Maurice Vander Meeren (1903-1983) (zie signering) met Boerenkrijggedenkteken uit 1898 naar ontwerp van de Oost-Vlaamse beeldhouwer Aloïs De Beule.

Het beeld, dat oorspronkelijk voorzien is om op deze plaats opgericht te worden, wordt aanvankelijk opgetrokken aan de zuidkant van de hallentoren op de Markt. Op 6 juni 1985, bij de restauratie van het belfort, wordt het beeld naar de huidige locatie overgebracht, op de plaats van de herberg "Den Blauwvoet", gelegen op de hoek van de Ieperstraat en de Krommewalstraat, die samen met een aanpalend winkelpand in 1970-1971 (volgens enkele bronnen reeds in 1966) is gesloopt voor de aanleg van een parking ten zuidwesten van de Sint-Pieterskerk.

Gedenkteken in art-decostijl, geplaatst tegen deels begroeide westzijgevel van nummer 13. Voorliggend halfrond perkje, omgeven door laag bakstenen muurtje met centraal toegangspad. Natuurstenen sokkelvormige constructie met getrapte belijning van brede onderbouw en smallere bovenbouw; laatstgenoemde tussen gestileerde biddende engelfiguren. Onderbouw met ingewerkte rechthoekige bronzen hoogreliëfplaat (1898), gemaakt ter ere van de Tieltse "brigands", waaronder opschrift "1798 VOOR OUTER EN HEERD 1898", met typerende belettering "GIJ AAN ONS" (links), "WIJ AAN U" (rechts). Op smaller bovendeel het wapen van Tielt waaronder opschrift "TIELT/ AAN HET/ H. HART/ 1938". Bekronend bronzen Heilig Hartbeeld.

  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 108.
  • HOFLACK M., Langs Vlaamse Wegen. Tielt, Brussel, 1997, p. 10.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 221.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gedenkteken met Heilig Hartbeeld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86679 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.