Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Voormalig winkelhuis, minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, zie bebouwing weergegeven op het stadsplan van 1786 van Philip Jan Lemaieur en op het primitief kadasterplan (circa 1830).
In de tweede helft van de 18de eeuw is dit pand eigendom van uurwerkmaker en meestersmid Ambrosius Ailliet, die het in 1780 verkoopt aan Joannes Laperre. Zijn zoon, dokter Louis Laperre, koopt in 1848 van de kerkfabriek de cijnsgrond waarop het huis staat en laat het huis uitbreiden, geregistreerd in het kadaster in 1864 doch reeds meer dan drie jaar ervoor uitgevoerd. Het huis heeft in die periode aan de oostzijde nog een koetspoort. In 1887 komt het huis in bezit van de familie Impe.
Koster Florent Impe laat in 1905 het huis aan de achterzijde uitbreiden met een dienstgebouw waar hij kaarsen giet voor de kerkdiensten. In 1923 brengt hij de winkelpui aan waarbij de vroegere inrijpoort verdwijnt. Later wordt het parallelle achterliggende bijgebouw deels afgebroken.
Laatclassicistisch breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met verspringende nok (nok evenwijdig met straat; zwarte Vlaamse pannen). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met imitatiebossage op begane grond; hoge natuurstenen plint. Geschilderde houten kroonlijst. Muurankers in tweede bouwlaag. Natuurstenen onderdorpels, doorlopend boven pui. Rechthoekige muuropeningen waarin bewaard houtwerk (T-ramen). Gewijzigde begane grond met drieledige houten winkelpui (1923) met neoclassicistische inslag, zie aan weerszijden gecanneleerde pilasters en hoge kroonlijst met gebogen fronton boven dubbele inkompartij. Verdiepte winkeldeuren opgenomen tussen de afgeronde hoekbeglazing van de uitstalramen; granito-vloertje. Kelderroosters.
OSTYN R., Het verhaal van de Ieperstraat, Tielt, onuitgegeven nota, s.d., s.p.
Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)