erfgoedobject

Laatclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
86683
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86683

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ieperstraat nr. 19. Laatclassicistisch woonhuis, later winkelhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.
Op het primitief kadasterplan (ca. 1830) is een groter L-vormig volume met bijgebouw langsheen de Kistestraat weergegeven op de plaats van de huidige nrs. 19 en 21, in het bezit van brouwer Henri Strack. De woning wordt afgesplitst volgens kadaster in 1859, waarna deze enkele jaren later uitgebreid wordt met een kleine achterbouw, geregistreerd in het kadaster in 1864. In 1892 laat koopman Karel Bekaert een uitbouw aan de tuinzijde afbreken en vervangen door een haakse achterbouw aan de westzijde. Notaris Jozef Van Daele laat in 1901 twee broeikassen bouwen, een in de tuin en een langsheen de Kistestraat; beide worden later afgebroken. Na de Tweede Wereldoorlog is er een winkel ingericht, waarbij de begane grond aangepast wordt met grote winkelvensters aan weerszijden van de inkom.
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; zwarte mechanische pannen). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel onder geschilderde houten kroonlijst. Muurankers. Hoge gecementeerde en geschilderde plint. Natuurstenen onderdorpels, doorlopend in tweede bouwlaag. Rechthoekige en getoogde muuropeningen, op de bovenverdieping gevat in geriemde omlijsting voorzien van sluitsteen. Grotere en verlaagde winkelvensters aan weerszijden van de deur. Bewaard houtwerk (T-ramen; recentere schuiframen). Fraaie deur met getoogd bovenlicht gevat in vlakke natuurstenen omlijsting op neuten.
Interieurindeling en aankleding grotendeels aangepast ca. 1962 door de Tieltse architect Albert Impe. Centraal, aan de straatzijde, traphal met bewaarde empireaankleding. Houten wenteltrap met zwart marmeren aanzettrede, balustervormige trappaal en ingesnoerde spijltjes. Nieuwe tegelvloer. Traphal op bovenverdieping afgezet door ingesnoerde trapspijltjes tussen zuilen met eenvoudig kapiteel.
Aan de achterzijde langsheen de Kistestraat, bijgebouw met garages.

HEEMKUNDIGE KRING DE ROEDE VAN TIELT, Fototheek.
KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1859/5, 1864/118, 1892/132, 1901/126.


Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Laatclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86683 (Geraadpleegd op 08-05-2021)