Laatclassicistisch burgerhuis

Laatclassicistisch woonhuis minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.

Historiek

Een verkoopsakte van 1789 vermeldt de verkoop van twee woonhuizen (nummers 27 en 29) in de Ieperstraat door Joannes Van Bruaene aan dokter Frans Stra(e)ck, tevens gemeenteraadslid en penningmeester van de kerkfabriek van de Sint-Pieterskerk die diverse gronden en panden bezit. Na de dood van zijn schoonzoon en eigenaar Emmanuel Delaere worden beide huizen verkocht aan Adiel De Croix, brouwer en koophandelaar. In 1871 is de nieuwe eigenaar Leopold de Schietere de Loppem. In 1888 worden de beide woningen gekocht door zakenman Florent Denys, wiens broer Richard het huis ernaast bewoont waar later een imposant herenhuis wordt opgetrokken (nummers 23-25). Dochter Irma Denys trouwt in 1901 met notaris Ernest Wauters wiens familie heden het huis nog steeds in eigendom heeft. Het huis ondergaat geen enkele mutatie geregistreerd in het kadaster; wel is het houtwerk van de begane grond vernieuwd.

Beschrijving

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Houten gootlijst. Verankerde, heden volledig geschilderde bakstenen lijstgevel, voorheen met witgeschilderde strekken en banden. Hoge geschilderde natuurstenen plint. Natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen onder strek. Vernieuwd houtwerk met kleine roedeverdeling in bovenlichten (begane grond), voorheen met grote roedeverdeling. Luiken met figuratieve klemmen. Oorspronkelijk rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht, heden met gebogen tussendorpel en kleine roedeverdeling in bovenlicht; nieuwe deur.
(Geen toelating tot interieurbezoek)

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 212 : Kadastrale legger, Tielt, Afdeling 1, artikels 465, 1225, 1695, 1736, 1776, 1995, 5382.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nr. 117.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter