Huis Loosveldt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Loosveldt

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis ook gekend als "Huis Loosveldt", in kern daterend uit 1771 zie jaartalcartouche op de deurtussendorpel. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft een breder pand met aanhorigheden weer op de plaats van de huidige nummers 39 en 41, waar tot 1870 notaris Leo de Mûelenaere woont, burgemeester van Tielt van 1882 tot 1892. De nieuwe eigenaar is Jean Loosveldt, geneesheer en schepen, die het pand verhuurt. Naar verluidt is dit ook het geboortehuis van Henri Vanden Broucke, architect van onder meer het Gildhof. Tevens woont brouwer René Loosveldt er enkele maanden met zijn gezin, in afwachting dat de naastliggende brouwerswoning afgewerkt is (nummer 43, heden omgevormd tot appartementen). Volgens kadaster laat de latere eigenaar dokter Hendrik Loosveldt in 1904 het pand opsplitsen en op het westelijke perceel een nieuw woonhuis optrekken (zie nummer 41). Het pand nummer 39 blijft bewaard in kern doch ondergaat een grondige gevelaanpassing tijdens een "restauratieve" ingreep.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Nieuwe gootlijst op klossen. Ontpleisterde lijstgevel met nieuw bakstenen parement. Verdwenen natuurstenen gevelonderdelen zoals plint en doorlopende kordonlijst in tweede bouwlaag; bewaarde onderdorpels op begane grond. Getoogde (begane grond) en rechthoekige (bovenverdieping) muuropeningen gevat in witstenen omlijsting; verdwenen borstweringen met casementen op bovenverdieping. Houten kozijnconstructie vervangen door blokramen met storende rolgordijnkasten ter vervanging van oorspronkelijke luiken. T-ramen. Behouden witgeschilderde, geblokte natuurstenen deuromlijsting onder rechte kroonlijst met geprofileerde kwartholle deurlijst op neuten. Paneeldeur waarvan tussendorpel met centrale cartouche waarin "1771" in half verheven snijwerk. Bovenlicht met waaiervormige indeling. Ingewerkte afgeronde natuurstenen trede.
(Geen toelating tot interieurbezoek)

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Fotoarchief.