Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis met zowel neorenaissancistische, neoclassicistische als art-nouveaustijlelementen, opgetrokken volgens kadaster in 1904. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft een breder pand met aanhorigheden weer op de plaats van de huidige nummers 39 en 41, waar tot 1870 notaris Leo de Mûelenaere woont, burgemeester van Tielt van 1882 tot 1892. De nieuwe eigenaar is Jean Loosveldt, geneesheer en schepen, die het pand verhuurt. Naar verluidt is dit het geboortehuis van Henri Vanden Broucke, architect van onder meer het Gildhof (zie Sint-Michielstraat nummer 9). Tevens woont brouwer René Loosveldt er enkele maanden met zijn gezin in afwachting dat de naastliggende brouwerswoning afgewerkt is (nummer 43, nu omgevormd tot appartementen).

Volgens kadaster laat de toenmalige eigenaar dokter Hendrik Loosveldt pas in 1904 het pand opsplitsen, deels afbreken en op het westelijke perceel een nieuw woonhuis optrekken (volgens sommige bronnen reeds in 1892); het oostelijk pand blijft grotendeels bewaard (zie nummer 39). De eigendom loopt aanvankelijk door tot aan de Kistestraat, doch het perceel wordt in de loop der tijd opgesplitst en voorzien van bebouwing langs deze straat.

Enkelhuis van twee ongelijke traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; leien/pannen). Bakstenen lijstgevel verticaal geritmeerd door pilasters, met gebruik van natuursteen voor onder meer hoge onderbouw, doorlopende dorpels, platte banden (zandsteen) en vensterlateien onder meer voorzien van consooltjes. Accent op brede venstertravee door balusterbalkon met diamantkoppige hoekstijlen op zware voluutconsoles. Attiek onder overkragende houten kroonlijst op klossen en modillons. Boogvelden van muuropeningen op bovenverdieping gevat in verdiepte ontlastingssegmentboog en bekleed met tegeltableaus (florale motieven en centraal medaillon met vrouwenfiguur). Houtwerk met verticale roedeverdeling in bovenlichten. Natuurstenen deuromlijsting met uitgespaarde hoeken. Fraai smeedijzeren traliewerk bij hoge kelderopeningen, deels beglaasde deur en door zuiltjes gedeeld bovenlicht. Voetschraper rechts.

Zijgevel met sierankers. Lagere aanbouw aan tuinzijde. Achterliggend witgekalkt en verankerd bakstenen bijgebouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; Vlaamse pannen).

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Tielt (207), Afdeling 1, 1904/32, 1913/24.
  • MAES A. & VANDEPITTE P. 1990: Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 50-51.
  • OSTYN R. s.d.: Het verhaal van de Ieperstraat, Tielt, onuitgegeven nota, zonder paginanummering.
  • OSTYN R. 1993: Historische stedenatlas van België, Tielt, Brussel, 82.
  • S.N. 2006 (augustus): Parkenpromenade, Proeven van kunst, onuitgegeven brochure Bezoekerscentrum Huis Mulle de Terschueren, Tielt, zonder paginanummering.
  • VANDEPITTE P. 1975: Van Thielt tot Tielt, Tielt, nummer 17.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter