Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie hoofdvolume met tuinen, boomgaard en achterliggende bijgebouwen weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Eigendom van wijnhandelaar Joannes Livinus Poelman (1772-1850), tevens griffier van het Vredegerecht (1809-1817) en burgemeester van Tielt (1830-1836), die in zijn woning in 1835 koning Leopold I op bezoek krijgt.

Volgens kadaster worden in 1852 twee nieuwe haakse achterbouwen opgetrokken; een pakhuis dat in het verlengde ligt, blijft bewaard. Kort erop volgt de afbraak van het oostelijk bijgebouw. In 1892 bouw van een kleine losstaande serre door winkelier Jan Vandewalle (Tielt). In de jaren 1930, wanneer het huis hoort bij de eigendom van de familie Mulle de Terschueren (zie nummers 44-48), wordt opnieuw een oostelijke annex opgetrokken en krijgt het losstaande bijgebouw een uitbreiding. Heden aangekocht door de stad en ingericht als jeugdclubhuis.

Dubbelhuis van zes traveeën, half ondergrondse kelderverdieping en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Gecementeerde lijstgevel voorzien van imitatiebanden (begane grond) en schijnvoegen (verdieping); parement aangebracht door "ED. DEFAUW & ZONEN" (confer signering plint). Aflijnende tandfries en vernieuwde gootlijst. Natuurstenen onderdorpels en doorlopende kordonlijsten. Begane grond met getoogde muurpeningen gevat in licht verdiepte lijst met diamantkopvormige sluitsteen; in tweede bouwlaag in geriemde omlijsting met hoofdgestel onder geprofileerde kroonlijst. Houtwerk van T-ramen vervangen door kunststof. Getoogde keldervensters met traliewerk. Paneeldeur met groot bovenlicht voorzien van decoratief glas-in-loodraam en gestileerd hekwerk. Natuurstenen trap (drie treden).

Bewaarde dubbelhuisplattegrond doch oorspronkelijke aankleding grotendeels verwijderd. Gang met onder meer decoratieve zwart-witte natuurstenen tegelvloer. Houten slingertrap met natuurstenen aanzettrede; verwijderde trappaal. Kelder met witgekalkt tongewelf.

Haakse bakstenen achterbouwen langsheen de Ontvangerstraat omgevormd tot lokalen voor jeugdbeweging.

• Heemkundige Kring Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1852/28, 1892/157.
  • HOLLEVOET F. e.a. 2005: Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 221.
  • OSTYN R. s.d.: Het verhaal van de Ieperstraat, Tielt, onuitgegeven nota.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

De aanbouwen/gebouwen aan de achterzijde zijn gesloopt en deels vervangen door nieuwbouw.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2020, Ieperstraat 80, Tielt [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 6 september 2022).
  • Informatie verkregen van de stad Tielt (22 augustus 2022).