Burgerhuis uit het interbellum

Beschrijving

Half vrijstaand interbellumwoonhuis met art-deco-inslag gelegen aan de noordzijde van het Polenplein. Gebouwd in 1927 (zie reliëf met typerende belettering) voor Adolf Hellebuyck, schoolopziener uit Tielt, naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout). Ook zogenaamd "huis Callens" naar de pastoor die hier woont tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder breed overkragende mansardebedaking met gebogen belijning (mechanische pannen). Witgeschilderde baksteenbouw met voorliggend terras en centraal trappenbordes. Volumewerking door onder meer driezijdige doorgetrokken erker rechts, herhaald aan de tuinzijde links. Venstertravee links gevat in vooruitspringende penanten. Rechthoekige muuropeningen, in tweede bouwlaag met licht overkragende borstwering op getrapte consooltjes. Houtwerk met kleine roedeverdeling. Verdiepte en getrapte rondbooginkom onder strek. Nieuwe, deels beglaasde deur. Voormalige kleine annex aan westzijde in aansluitende trant, heden verbouwd.

Aan de gevel gedenkplaat voor twee Poolse soldaten die tijdens de bevrijdingsacties op het einde van de Tweede Wereldoorlog gedood worden in hun tank die daarna stuurloos inrijdt op het huis; onthuld op 8 september 1945. Rechthoekige natuurstenen plaat met opschrift in vlakreliëf: "DE DANKBARE WIJK GEDENKT/ HARE POOLSCHE BEVRIJDERS/ LUITENANT PODZIOMEK/ EN SOLDAAT GRACZYK SAMEN/ HIER GESNEUVELD DEN 8.9.44/ HEER GEEF AAN HUN ZIEL DE/ EEUWIGDURENDE RUST ++"

• Heemkundige Kring Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1928/z.nr.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1927/49.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 390.
  • OSTYN R. s.d.: Het verhaal van de Ieperstraat, Tielt, onuitgegeven nota.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter