erfgoedobject

Kasteeldomein van Onkerzele

bouwkundig / landschappelijk element
ID
8670
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8670

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein van Onkerzele
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Onkerzele
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Landhuis gelegen in een prachtig park, ingeplant op een helling, 1865 gedateerd op de sleutel van de hoofddeuromlijsting. Gebouw en ensemble hebben grosso modo een allure van Franse barok van de 17de eeuw; de vormen, verhoudingen en materialen zijn echter naar 19de-eeuwse smaak aangepast. Het domein is toegankelijk langs een hek, geflankeerd door twee achtzijdige poortgebouwtjes onder piramidale bedaking (leien). Gecementeerde gebouwtjes van baksteen met afwisselend een segmentboogvenster en een oculus. Dubbelhuis met souterrain en twee bouwlagen onder afgevlakt schilddak (leien) met bekronend gietijzeren hek als vorstkam. Stenen dakkapellen met driehoekig fronton.

Nagenoeg vierkante plattegrond geflankeerd door drie ronde en een hexagonale hoektoren ten zuidoosten, respectievelijk onder kegelvormige en piramidale spits (leien). Baksteenbouw met bepleisterde en witgeschilderde gevelpartijen verlevendigd met hardstenen muurbanden en cordons, hoek- en negblokken. Hoofd- en zijgevels van drie traveeën gemarkeerd door centraal risaliet afgelijnd door de vermelde hoekblokken, ook gebruikt voor de afwerking van de rechthoekige vensters met diamantkopsluitsteen onder gestrekte druiplijst. Smalle rechthoekige vensters in de hoektorens; omlopende muurbanden in het verlengde der dorpels en negblokken. In de hoofdgevel, rechthoekige deur, afgewerkt als de vensters, druiplijst waarboven gebogen fronton, doorbroken door cartouche met monogram S. Tochtportaaltje. Daarvoor oprit met halfronde balustrade van natuursteen met leeuwtjes op de postamenten. Vlakke achtergevel van vier traveeën met deurvensters waarvoor terras op het doorgetrokken souterrain met beluikte steekboogvensters. Links en rechts, steektrap evenals terras afgelijnd met balustrade van natuursteen en siervazen op de postamenten.

Paardenstallen en andere dienstgebouwen vormen een aaneengesloten geheel, rondom een deels gekasseide, deels aarden binnenkoer met centrale pijler en siervaas. Witgeschilderde verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken met dakruiter op de hoek. Park in landschappelijke stijl, gegolfd terrein, vijver en schermeffect van de beplanting.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Onkerzele

 • Is deel van
  Oudenberg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kasteeldomein van Onkerzele [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8670 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.