erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel van de Kasteelwijk

bouwkundig element
ID
86715
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86715

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kasteelstraat z.nr. O.-L.-Vrouwekapel van de Kasteelwijk, gebouwd in 1944 uit dank voor bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ontwerp is van de Tieltse architect en wijkbewoner Walter Ameye. De kapel wordt oorspronkelijk meer aan de oostzijde van de straat opgetrokken, doch omwille van de bouw van een appartement begin jaren 1970 verplaatst naar de huidige locatie ter hoogte van de haakse wegel aan de zuidzijde. De oorspronkelijk open kapel onder dak wordt in aangepaste stijl herbouwd met herbruik van glasraam en beeld.
Sobere kapel op grasperk deels omzoomd door wilgen, bestaande uit gebogen bakstenen muur afgedekt door betonplaat doorbroken door grote uitlopende beglaasde hangnis; torenvormige uitbouw aan zuidzijde met gemetst kruisje. Nis met bewaard (gekleurd) glasraam aan achterzijde en beeld van O.-L.-Vrouw met Kind naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren, met op het voetstuk de inscriptie "REGINA PACIS". Eronder, in de muur ingewerkte gedenksteen met inscriptie: "IN DE ZOMERMAAND/ IN HET JAAR O.H. 1944/ WERD DOOR DE BEWONERS/ VAN DE MEULEBEEKSCHEN/ STEENWEG/ DEZE KAPEL GEBOUWD/ O.L.VROUW TER EERE/ OM GESPAARD TE WORDEN/ VAN OORLOGSRAMPEN".

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, s.l., s.d., nr. 9.
VERBRUGGE J., Kerken, kapellen, veldkapellen en devotiekruisen in Tielt, Tielt, s.d.
Vijftig kaarsjes voor Mariakapel, in De Weekbode, 3 juni 1994.


Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Onze-Lieve-Vrouwekapel van de Kasteelwijk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86715 (Geraadpleegd op )