erfgoedobject

Architectenwoning Georges Vandenbussche

bouwkundig element
ID
86718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86718

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dieper gelegen architectenwoning in grote omgevende tuin, gebouwd in 1969 naar ontwerp (1964) van het gekende architectenbureau Konstrukto uit Tielt, als eigen woonhuis voor architect Georges Vandenbussche, samen met Marc Verkest de oprichter van het bureau (1951) dat werkzaam is tot 1996.

De architectenwoning wordt geïntegreerd in een groot perceel op de zuidwestelijke hoek met de Deinsesteenweg, waarlangs het volume zich in de breedte uitstrekt. Door aankoop van de omliggende gronden ter vrijwaring van het uitzicht op de omgeving wordt het bijhorend terrein uitgebreid tot circa vier hectare.

Toegang vanaf de Kerkebosstraat via lange oprijlaan geflankeerd door haag en gekandelaarde bomenrijen, met toegangshek uitgevend op verharde binnentuin met parking. Enkele vrijstaande bronzen sculpturen in de tuin, onder meer "baadster" van de Tieltse beeldhouwer-kunstsmid Jef Claerhout (°1937).

Een halfhoge, witgeschilderde baksteenmuur omgeeft gedeeltelijk aan zuid-, oost- en noordzijde het huis, waarbij de dienstingang (oostgevel) en de binnenpatio (noorden) worden afgesloten. Als onderdeel van het totaalconcept wordt de grote, deels omhaagde tuin aan zuidzijde, tegen de Deinsesteenweg aan, aangelegd met loofbomen, natuurlijke beek en schapenweide.

De uitgestrekte eenlaagse woning vertegenwoordigt op uitgesproken wijze de architecturale principes van 'moderniteit' die het architectenbureau Konstrukto hanteert in zijn ontwerpen, met name platte bedaking, witgeschilderde baksteenbouw, zichtbare draagstructuren, evenwichtige verhouding van gesloten en open oppervlakken met grote, gevelhoge glaspartijen voor een optimale relatie binnen-buiten en doorgedreven detailstudie voor het interieur (meubilair, verlichting). Muuropeningen voorzien van overkragende doorlopende rechte luifel waardoor in de zomermaanden geen rechtstreeks zonlicht binnenvalt en evenmin zonneblinden dienen aangebracht te worden. Overluifelde inkom.

U-vormig grondplan (600 m²) met brede vleugel parallel met de Deinsesteenweg, met aan noordzijde twee haakse vleugels. In oostelijk deel, inkomhal, garage, bergingen en dienstinkom; in zuidelijk deel, leefvertrekken onder meer speelkamer, keuken, living, schrijfhoek, TV-kamer en bibliotheek; aan westzijde, de nachtvertrekken van slaap-, logeer- en badkamers gescheiden van elkaar door een gang.

Interieur met aandacht voor het aspect van ruimtegevoel door onder meer weglaten van binnendeuren, aanbrengen van halfhoge scheidingswanden (twee meter) ten opzichte van hogere buitenwanden (drie meter). Zichtbare dragende structuren zie baksteenmuren aan westzijde, stalen pijlers aan oostzijde. Sober en uniform materiaal- en kleurgebruik voor de aankleding, onder meer donkerbruine keramische tegelvloeren, witgeschilderde bakstenen wanden, houten plafondbekleding en schrijnwerk. Doorgedreven zin voor detail en totaalconcept, zie onder meer in de muur ingedrukte plinten en afwezigheid van vensterbanken (stofwering), geïntegreerd maatmeubilair en -verlichting en veelvuldig voorkomen van houten zitbanken.

  • Met dank aan architect G. Vandenbussche voor de verstrekte informatie.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1969/24.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1967/87.
  • ENGEL A., Modernisme op het platteland, in Decors - Tijdschrift voor beter wonen, nr. 894, 1974, p. 32-43.
  • GOOSSENS C., Het succes van de platte doos, Konstrukto : Architectuur als de perfecte puzzel, in De Standaard - DSM Standaard Magazine, 9 maart 2001, p. 20-21.
  • QUANTEN T.; VERVUST T.; DE GREVE M., Analysetekst woning Vandenbussche te Tielt, onuitgegeven nota, s.l., s.d.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Architectenwoning Georges Vandenbussche [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86718 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.