erfgoedobject

Hof te Kerkebosch

bouwkundig element
ID
86719
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86719

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Kerkebosch
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Kerkebosch
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

"Hof te Kerkebosch", historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie datering "1769" in balk van zoldering in het woonhuis. Naar verluidt zogenaamd naar een kapel die voorheen gelegen in het "Kerkebos", een middelgroot bos van circa vijf hectare in eigendom van de Sint-Pieterskerk, waarvan het restant nog weergegeven wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) en tot in de late 19de eeuw bewaard blijft. Op de Ferrariskaart en het primitief kadasterplan (circa 1830) staan de losstaande volumes weergegeven van het woonhuis, de schuur en een bakhuisje. In 1882 laat Leonie Demonie, erfgename van de vorige eigenaar Joannes Demote, een Tielts koopman, het woonhuis vergroten aan de noordzijde. Ten noordoosten wordt kort erop een tweede bijgebouw geplaatst.

In de jaren 1930 gebeuren enkele wijzigingen, onder meer vergroting van het bakhuis tot bijgebouw (1930), gedeeltelijke herbouwing van de schuurstalvleugel en bouw van een nieuw bakhuis aan de achterzijde van het woonhuis (1938). In 1949 krijgt het woonhuis een aanbouw aan de westzijde. Bouw van enkele kleinere bijgebouwen ten oosten van het erf in 1949 en 1951. Tot voor kort bood de hoeve mogelijkheid tot logement.

Toegang via nieuw ijzeren hek tot erf met losse verharding, bomen en poel (zuidzijde). Ten noordwesten van het erf, woonhuis met oorspronkelijk geïncorporeerde paardenstal aan oostzijde, heden deel uitmakend van woonst. Witgekalkte eenlaagse baksteenbouw van negen traveeën onder zadeldak (nieuwe pannen). Natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen onder geschilderde strek waarin houtwerk met grote roedeverdeling. Luiken met figuratieve klemmen. Korfboogdeuren van woonhuis en voormalige paardenstal in geschilderde bakstenen omlijsting met pilastervormige rechtstanden en geprofileerde kroonlijst; bij woonhuis geblokt en bekroond door Tudorboogvormig gevelkapelletje. In balk van zoldering aangebrachte dateringen "1769 DE MONIE COLPAERT - 1956 VANDE WEGHE NANDTS - 1938 DE MONIE COPPENS". Vroegere paardenstal overwelfd door troggewelfjes. Aan westzijde, recentere aanbouw onder schilddak met lagere nok. Aan achterzijde, 20ste-eeuws witgekalkt bakhuis. Aan zuidzijde van het erf, in het interbellum herbouwde bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak (nieuwe pannen) met openingen onder witgeschilderde rechte lateien; muurankers; laadluik; lagere aanbouw aan westzijde. In zuidwestelijke hoek van het erf, oorspronkelijk witgekalkte, begroeide, half ondergrondse bakstenen aardappelkelder, met segmentbogige toegang. Enkele nieuwe loodsen aan noordoostzijde van het erf.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1882/46, 1930/19, 1938/16, 1949/38, 1951/45.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hof te Kerkebosch [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86719 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.