Beschrijving

Hoeve met 20ste-eeuwse hoevegebouwen op oudere site, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer parallelle hoevegebouwen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (rond 1830); beboomd erf weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). In 1908 wordt aan de noordzijde van het erf een nieuw woonhuis opgetrokken op de plaats van het bestaande en een bijgebouw aan de oostzijde afgebroken voor een vervangende nieuwbouw in 1930. Nog later wordt het bakhuisje aan de straatzijde afgebroken.

Erf met losse verharding en bomen omgeven door meidoornhaag; toegang gemarkeerd door overhoeks geplaatste bakstenen pijlers; beboomde (tweede) erftoegang via Kanegemstraat. Eenlagig woonhuis van acht traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat; zwarte mechanische pannen). Lijstgevel met licht vooruitspringende hoekpenanten onder aflijnende decoratieve baksteenfries en gecementeerde plint met schijnvoegen.
Witgeschilderde muurankers. Natuurstenen onderdorpels. Getoogde muuropeningen onder strek waarin schrijnwerk met grote roedeverdeling; luiken. Uiterste rechtertravee met segmentboogpoort. Nieuwe erkeruitbouw aan achterzijde.

Ten zuiden, grote parallelle bakstenen schuurstalvleugel onder zadeldak (mechanische pannen); muurankers. Nieuw bakstenen parement van straatzijgevel. Enkele gewijzigde muuropeningen en laadvenster. Lage uitbreiding onder pannen bedaking aan westzijde. Recente bedrijfsgebouwen aan noord-, oost- en westzijde van het erf.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 2, 1836/101, 1908/3, 1930/12.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter