Neoclassicistisch winkelpand

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelpand dat teruggaat op twee half vrijstaande smallere panden met kleine achterbouwen weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1855 gebeurt een vergroting van het pand aan de zuidzijde en van de beide achterbouwen. In 1873 krijgen winkeliers Karolus Vandevijvere en Silvia Priem een vergunning om het pand te verbouwen tot een groot winkelpand. De gedeeltelijke afbraak en heropbouw met nieuwe haakse achterbouw aan de noordzijde wordt door het kadaster pas geregistreerd in 1905.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Gepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met accent op middentravee gevat tussen pilasters en onder licht verspringende kroonlijst. Attiekverdieping waarin panelen tussen fraaie modillons onder geprofileerde houten kroonlijst. Natuurstenen doorlopende onderdorpel boven borstwering met blinde panelen. Segmentboogopeningen in geriemde omlijsting met oren en decoratieve sluitsteen met guirlandes; T-ramen. Verbouwde winkelpui.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Tielt (207), afdeling I, 1855/15, 1905/22.
  • Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen, 1873/Vandevijvere.