Neoclassicistisch winkelpand

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelpand opgetrokken in 1892 op het domein van het in 1710 opgerichte weeshuis dat in 1891 wordt overgebracht naar het weeshuis in de Deken Darraslaan, waarna de gronden worden verkaveld en bebouwd.

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; leien/pannen). Houten dakkapellen onder frontonbekroning met gestrekte uiteinden; op bouwplan slechts een centrale dakkapel voorzien. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel voorzien van imitatiebanden, onder meer strekgewijs boven de rechthoekige muuropeningen (T-ramen). Attiekverdieping waarin verdiepte panelen tussen modillons van geprofileerde houten kroonlijst. Doorlopende natuurstenen lekdrempels en onderdorpels (tweede bouwlaag), laatstgenoemde op platte consoles met rozet; decoratieve sluitstenen. Verdwenen vlaggenstok, zie oude postkaart. Verbouwde begane grond met nieuwe winkelpui.

• Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1892/155, 1893/19.
  • Stadsarchief Tielt, Modern Archief, nr. 3750 : stukken betreffende de opbouw van huizen op gronden van het meisjesweeshuis, 1892.
  • Parkenpromenade, Proeven van kunst, onuitgegeven brochure Bezoekerscentrum Huis Mulle de Terschueren, Tielt, augustus 2006, s.p.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter