erfgoedobject

Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers

bouwkundig element
ID: 86747   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86747

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kortrijkstraat z.nr. Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.
Oorspronkelijk opgetrokken in 1921 op het pleintje aan de westzijde van de Sint-Pieterskerk (cf. Kerkstraat) naar ontwerp van Karel Lateur (signering onderaan noordzijde), broer van Stijn Streuvels; uitvoering door aannemer Edgard Lievens.
Op 21 september 1929 (volgens andere bronnen in 1931) overgebracht naar de huidige locatie op het pleintje aan de westzijde van het "Vijverhof", het in 1966 en 1992 omgebouwde voormalige neogotische complex van de "Kapel van de Congregatie" en "Jongelingenpatronage". Verplaatsingswerken uitgevoerd door aannemer Lievens en beeldhouwer Maurice Vander Meeren (Tielt). Voorzien van de huidige afsluitingsmuur in 1947-1949. Pleintje aangelegd met breukstenen bestrating omgeven door lage bakstenen muurtjes, haag en aanplantingen, vooraan (westzijde) afgesloten door middel van ijzeren hek met ingewerkt kruismotief, tussen bakstenen pijlers met natuurstenen dekplaat.
Centraal opgesteld, rechthoekige natuurstenen gedenksteen op hoge dito plint.
Wand opgebouwd met sterk inspringende nissen van verschillende afmetingen, met sculpturen in hoogreliëf. Religieus tafereel in expressionistische stijl met de nadruk op de symboliek van het kruisigingstafereel. Centraal, hoger opgetrokken nis met calvarietafereel waaronder soldaat op wacht met zwaard in de handen; aan weerszijden, in diepere nis met gebogen belijning, telkens drie halfzittende gewonde of gedode soldaten met op de achtergrond een brandende stad en een gefolterde figuur; hoeknissen met vrouwenfiguur in lang gewaad die kelk omhoog houdt. Opschriften, opzij van centrale nis: "ZEGENE GOD MILD ONS BLOED", "GESTORT VOOR ONS VADERLAND"; onderaan: "1914", "1918"; noordzijde: "1914-1918", "GESNEUVELDE SOLDATEN", de namen; zuidzijde: "GEFUSILLEERDEN", de namen.

HEEMKUNDIGE KRING DE ROEDE VAN TIELT, Fototheek.
DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nrs. 93.
JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 1, Brugge, 1995, p. 129.
JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 391-392.
VANDEPITTE P., Van Thielt tot Tielt, Tielt, 1975, nrs. 14, 48, 105.


Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Callaert, Gonda, Santy, Pieter


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86747 (Geraadpleegd op 23-05-2019)