erfgoedobject

Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede met fontein

bouwkundig element
ID: 86748   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86748

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kortrijkstraat z.nr./bij nrs. 66-68. Beeld van O.-L.-Vrouw van de Vrede met fontein, gemaakt in 1944 naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren (gesigneerd) en geplaatst tegen de muur van het "Vijverhof", het in 1966 en 1992 omgebouwde voormalige neogotische complex van de "Kapel van de Congregatie" en "Jongelingenpatronage". Oorspronkelijk in de hoek geplaatst, bij de verbouwingswerken in de jaren 1990 meer naar het midden verplaatst.
Bakstenen constructie met bredere onderbouw en smalle rondboogvormige bovenbouw; natuurstenen dekstenen. Smalle open nis waarin bronzen beeld van O.-L.-Vrouw met Kind op natuurstenen sokkel met gebeiteld opschrift "AVE MARIA". Eronder, natuurstenen blok met watergeul.

VERBRUGGE J., Kerken, kapellen, veldkapellen en devotiekruisen in Tielt, Tielt, s.d.


Bron     : Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Santy, Pieter, Callaert, Gonda


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede met fontein [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86748 (Geraadpleegd op 26-06-2019)