Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, gebouwd volgens kadaster in 1882 in opdracht van Jan Boone, burgemeester van Tielt. Bij het pand hoort tevens een koetshuis aan de noordzijde langsheen de straat (heden verdwenen) en een grote achterliggende lusttuin met broeikas. In 1985 begane grond aangepast voor handelszaak naar ontwerp van architectenbureau Design Roeselare.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok loodrecht op straat; leien). Ontpleisterde sobere lijstgevel met gebruik van natuursteen voor plint (nieuw), doorlopende kordonlijsten en omlijstingen van rechthoekige vensters met sluitsteen. Verdwenen luiken. Accent op brede poorttravee rechts door natuurstenen balkon op consoles, voorzien van gestileerde ijzeren leuning. Nieuw schrijnwerk (kunststof). Poort met gedeeld bovenlicht.

Bewaarde interieurindeling en -aankleding. Poortdoorrit met onder meer marmeren plint, plafond- en wandlijstwerk, laatstgenoemde met uitgespaarde hoeken waarin rozetmotief, en figuratief uitgewerkte supraporta; nieuw tochtportaal. Inkom aan zuidzijde via witmarmeren trap en vleugeldeur met glas in lood. Vertrekken op begane grond ingericht als winkel, doch met respect voor bewaarde elementen als onder meer stucplafonds, wandlijstwerk, marmeren schouwen (onder meer betegelde haardwand), parket, natuurstenen vloer. Eetkamer in neo-Vlaamse renaissancestijl met onder meer omlopende hoge lambrisering en gepolychromeerd stucplafond.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1883/7.
  • Parkenpromenade, Proeven van kunst, onuitgegeven brochure Bezoekerscentrum Huis Mulle de Terschueren, Tielt, augustus 2006, s.p.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter