Sportwinkel van Flandrien Marcel Vanhoutte

Beschrijving

Voormalige sportwinkel van Flandrien Marcel Vanhoutte, opgericht in 1922 na vernieling van het bouwblok op de hoek met de Oude Stationstraat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bouwheer is Cyriel Dinneweth, de ontwerper is architect Edward Schelstraete (Brugge). Heden in gebruik als taverne. Bakstenen complex van twee bouwlagen onder mansardebedaking (leien/pannen); nieuwe dakvlakvensters. Lijstgevel met afgeschuinde hoektravee tot boven de kroonlijst oplopend in puntgevel met natuurstenen kraagstenen en ellipsvormig zoldervenstertje. Sierankers. Natuurstenen doorlopende dorpel van plint en onderdorpels. Muuropeningen onder rechte latei waarboven blinde boognis; bredere vensters op begane grond oorspronkelijk voorzien van luiken. Nieuw schrijnwerk (kunststof) in plaats van oorspronkelijk houtwerk met kleine roedeverdeling in bovenlichten, zie oude foto. Rondbooginkom op de hoek; nieuwe deur. Smalle kelderopeningen in zijgevel. Aan de zijde van de Oude Stationstraat, eenlagige bijgebouwtjes met halfcirkelvormige gedeelde venstertjes onder mansardebedaking (zwart geglazuurde mechanische pannen), verbonden door tussenbouw met rondbooginkom.

• Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen, 1922/3212.
  • VANDEPITTE P., Van Thielt tot Tielt, Tielt, 1975, nr. 91.