Historische stadshoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van vleugel langsheen de Keidamstraat, bakhuis aan westzijde en bijgebouwen ten zuidoosten van het erf weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur. Dezelfde configuratie wordt weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830).
In 1862 wordt de hoeve eigendom van de Sint-Mariaschool voor het geven van landbouwonderwijs. Ten westen ervan wordt een grote tuin aangelegd. In 1891 wordt het woonhuis omgebouwd tot nutsgebouw; in 1908 wordt een bijgebouw afgebroken en een broeikas in de tuin opgetrokken. In 1912 wordt de hoeve aangekocht door brouwer Henrik Loosveldt die het woonhuis opnieuw inricht in de vleugel aan de Keidamstraat. In 1946 laat hij het bijgebouw aan de zuidzijde afbreken en een deel van de tuin afsplitsen voor de bouw van een villa (zie nummer 20). Tevens worden twee kleine bijgebouwen respectievelijk ten zuidoosten en ten westen opgetrokken. In 1966 gebeurt een perceelgrenswijziging voor de aanleg van een parkeerstrook aan de zuidzijde van de Keidamstraat. In 1987 wordt een nieuw bijgebouw aan de zuidzijde opgetrokken; het achterliggend domein wordt verkaveld.
Langsheen de Krommewalstraat, toegang tot onverhard erf via nieuw ijzeren hek tussen overhoekse geplaatste witgekalkte bakstenen pijlers. Haaks op de straat ingeplante witgekalkte en verankerde baksteenbouw onder overkragend zadeldak (mechanische pannen). Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. Natuurstenen onderdorpels. Licht getoogde muuropeningen onder strek of muuropeningen onder houten latei. Houtwerk onder meer met grote roedeverdeling. Oculus in top van straatpuntgevel. Gecementeerde westzijgevel. Aanpalende, licht achteruitspringende stalvleugel langsheen de Keidamstraat onder pannen zadeldak met lagere nok; westelijke aanbouw onder lessenaarsdak. Erfgevel met onder meer laadvenster onder haaks zadeldakje.
Ten westen, bakstenen bakhuisje met ovenhokje onder zadeldak (Vlaamse pannen); deurtjes onder houten latei en laadluikje in oostpuntgevel. Recenter bijgebouw ten zuiden.
Achterliggend erf afgezet door open betonnen afsluiting met draad.
Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Historsiche stadshoeve met tuin
De grote tuin, later geïntegreerd als villatuin, gaat terug op een voormalige schooltuin (cf. Sint-Mariaschool) die zich nog verder westwaarts uitstrekte tot tegen de Manestraat. De oorspronkelijke didactische tuin stond ten dienste van het onderwijs in de belangrijke en hoog productieve Tieltse landbouwregio.