Dorpswoning uit het interbellum

Beschrijving

Woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1925 voor de Tieltse handelaar Isidoor Preud'homme, die in hetzelfde jaar het huis nummer 12 in dezelfde bouwtrant laat optrekken. Enkelhuis van twee bouwlagen met brede venstertravee oplopend in overkragende puntgevel onder haaks zadeldak (zwarte mechanische pannen). Verzorgd geelbakstenen parement met siermetselwerk, onder meer puntgevelvlak op getrapte consoles. Gebruik van natuursteen voor trap (twee treden), plint, onderdorpels, aanzet- en hoekstenen van strekken van muuropeningen met afgeschuinde hoeken (begane grond); in tweede bouwlaag, rechthoekig venster onder groot rondboogveld en smal achtzijdig venstertje in deurtravee; oculus in top. Bewaard houtwerk met horizontale en verticale roedeverdeling. Deels beglaasde deur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1925/z.nr.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter