• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Historische hoeve, naar verluidt voormalige hengstenkwekerij, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer drie losstaande volumes weergegeven op Ferrariskaart (1770-1778). Het primitief kadasterplan geeft nog een bijgebouw ten zuiden en een klein gebouwtje ten noordwesten van het erf weer. De toenmalige eigenaars Henricus en Stanislas Isebrandt laten een vierkant bijgebouw centraal op het erf bouwen, een deel van het perceel afsplitsen (1852) en een bijgebouw aan de noordzijde optrekken (1871). Door de aanleg van de steenweg in 1879 gebeurt een perceelswijziging en worden twee bijgebouwen aan de zuidzijde afgebroken. In 1892 wordt het bakhuis in de uiterst noordoostelijke hoek gebouwd. In 1906 worden het huidig woonhuis aan de zuidzijde en een schuur aan de westzijde gebouwd, laatstgenoemde ter vervanging van een ouder bijgebouw dat iets meer westelijk gelegen is; tevens sloop van het bijgebouwtje aan noordzijde. Later kent de hoeve nog enkele uitbreidingen. Heden is de hoeve in renovatie.

Hoeve met losstaande verankerde (grote muurankers) bakstenen bestanddelen onder zadeldak (mechanische pannen) omheen onverhard erf; bewaard poelrestant aan de straatzijde. Ten zuiden van het erf, woonhuis van anderhalve bouwlaag met half ondergrondse kelderverdieping; nieuwe dakvlakvensters aan straatzijde. Aflijnende overhoekse baksteenfries. Gebruik van gele baksteen voor omlopende fries. Natuurstenen onderdorpels van segmentboogvormige muuropeningen onder strek, onder meer getraliede opkamervensters in erf- en zijgevel. Vernieuwd houtwerk met grote roedeverdeling. Half ondergrondse keldervenstertjes, onder meer getralied aan oostzijde. Nieuwe deuropeningen in straatgevel. Radvormig uilengat in top van oostzijpuntgevel.

Ten westen van het erf, grote schuurvleugel onder zadeldak met overstek op houten consoles (nok loodrecht op woonhuis). Dwarsschuur met dubbele doorrit en asemgaten. Houten korfboogpoorten met klinket; tweedelige deurtjes en laag korfboogdeurtje in erfgevel. Korfbogige laaddeurtjes in top van zijpuntgevels. Aan noordzijde, parallel met het woonhuis, stal met geïncorporeerd wagenhuis met dubbele korfboogdoorrit; tweedelige staldeurtjes en -vensters met schuifluikjes. Aan oostzijde, stalgebouw met gelijkaardige staldeurtjes, hedenin bouwvallige toestand. Ten zuiden ervan, klein bakstenen gebouwtje (buitentoilet) onder zadeldakje (Vlaamse pannen), met gekartelde bebording en aan een zijde voorzien van grote overkraging op houten schoren. Oculus in puntgevel en segmentboogopening met half houten deurtje aan oostzijde. Ten noordoosten van het erf, recentere aanbouwen en vervallen bakhuisje met ovenhokje. Ten zuidoosten, nieuwe paardenstal.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1852/18, 1871/8, 1880/7, 1892/101, 1906/17, 1930/44.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter

Aanvullende informatie

De site werd gerenoveerd, met onder meer vernieuwde daken, nieuw schrijnwerk en enkele nieuwe muuropeningen.

• Informatie meegedeeld door Stad Tielt (22 augustus 2022).
  • Google Maps, Streetview, Marialoopsesteenweg 18, Tielt [online] (geraadpleegd op 7 september 2022).