De Beiaard

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Beiaard

Beschrijving

"De Beiaard", gebouwd in 1909 in opdracht van de Tieltse handelaar Achiel Heytens-Speckaert die de voormalige kruidenierszaak van Leonia Fontaine (1830-1908) laat slopen. Uitgebaat als het "Vlaams Huis" vanaf 1926 tot 1944; tevens achtereenvolgens in gebruik als lokaal van het V.N.V. (1926-1943) en van het Verdinaso (1931-1940). Na de Tweede Wereldoorlog tot 1993 gekend als café "De Beiaard", sinds 1970 ook met restaurant en achterligggende zaal.

Het pand wordt gedeeltelijk gesloopt bij de uitbreiding van de stadsbibliotheek aan de Lakenmarkt in de jaren 1990, waarbij een nieuwe voetgangersdoorsteek van de Markt naar de Lakenmarkt wordt aangelegd. Volledige sloop begin 2007 in functie van renovatie- en uitbreidingswerken aan het stadhuis (zie nummer 13). Hierbij zal de doorgang behouden blijven en op de plaats van "De Beiaard" een berging met fietsenstalling aan de zijde van de Lakenmarkt worden opgetrokken.

Ingesloten hoekpand in traditionele stijl, gelegen in de noordoostelijke hoek van de Markt, aan oostzijde palend aan het stadhuis (zie nummer 13). Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met straat; zwart geglazuurde mechanische pannen). Witgeschilderde houten kroonlijst. Lijstgevel met gebruik van gele baksteen voor parement en groene baksteen voor onder meer banden en aanzet- en sluitstenen van korfboogvormige ontlastingsbogen. Natuurstenen plint, doorlopende onderdorpels, lekdrempels en kraagstenen van vensters. Attiekverdieping met blinde paneelfries onder aflijnende baksteenfries. Accent op derde travee door brede toegang (doorgang) waarboven balkon op natuurstenen voluutconsoles voorzien van fraaie ijzeren buikleuning en bekronend dakvenster met trapgevel (vier treden, natuurstenen dekstenen en topstuk). Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-profielen met rozetbouten, verbouwd tot een groot venster op begane grond (links); geschilderde T-ramen. Witgeschilderde houten poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1910/39.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nummer 83.
  • RAVYTS K., Het Verdinaso in Tielt, 1931-1941, in De Roede van Tielt, jaargang 27, nummer 3, 1996, p. 121, 130, 164.
  • VANDEPITTE P., Van Thielt tot Tielt, Tielt, 1975, nummer 84.
  • VERBRUGGE J., Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, in De Roede van Tielt, jaargang 11, nummer 2-3-4, 1980, p. 117-118.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter