Apotheek Wostyn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Apotheek Wostyn

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Belfort en halle: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

"Apotheek Wostyn", interbellumpand met licht modernistische inslag, gebouwd volgens kadaster in 1934 naar ontwerp van de Tieltse architect Valère Lievens (zie signering penant). Bouwheer is apotheker Walter Lodewijk Wostyn die de bestaande apotheek, gesticht door Lodewijk Wostyn en gevestigd in een neoclassicistisch pand, laat herbouwen. Het pand dient hersteld te worden na beschadiging tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Breedhuis van drie bouwlagen onder gemansardeerd dak (zwartgeglazuurde mechanische pannen); twee vlak afgedekte dakkapellen met horizontale roedeverdeling. Nieuwe gootlijst. Parement van lichtgele baksteen met verwerking van roodbruine baksteen voor winkelpui, banden, omlijstingen en bekleding van uitkragende centrale travee oplopend als liseen waarin smal doorgetrokken verticaal traplicht met horizontale en verticale verdeling. Natuurstenen plint. Bovenbouw met rechthoekige erkers, rechts breed overkragend waarboven bakstenen balkonleuning met getrapte belijning.

Zwartgeglazuurde vierkante betegeling voor omlijsting rond winkelraam, horizontaal doorgetrokken waartussen "APOTHEEK WOSTYN" in typerende belettering; lichtgroene betegeling voor onderdorpel van winkelraam en voor hoekpenanten van rechterbovenerker. Rechthoekige muuropeningen waarin drie- of vierdelige vensters. Dieper gelegen inkom met afgerond muurtje rechts waarin zijlicht met symbool (vijzel) verwerkt in glas in lood.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1934/48.
    • MARTENS W., Mei 1940. De regio Tielt in de vuurlinie, Tielt, 2003, p. 328.