Cirque Central

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cirque Central

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Belfort en halle: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

"Cirque Central", eclectisch pand gebouwd in 1913 op de plaats van een ouder pand in opdracht van slager Aloïs Van Parijs.

Breedhuis van twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met plein; leien/ zwart geglazuurde mechanische pannen). Centrale dakkapel met voluutvormige schouderstukken en bekronend driehoekig fronton geflankeerd door oeil-de-boeufs. Lijstgevel met geelbakstenen parement en blinde paneelfries onder geprofileerde kroonlijst. Natuurstenen doorlopende dorpels en sluit- en hoekstenen van omlijstingen. Segmenboogvensters in spaarveld. Nieuw schrijnwerk in plaats van T-ramen. Verbouwde begane grond.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1914/29.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter