Burgerhuis in art-decostijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Tielt
Deelgemeente Tielt
Straat Nieuwstraat
Locatie Nieuwstraat 8, Tielt (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Tielt (adrescontroles: 08-06-2007 - 08-06-2007).
  • Inventarisatie Tielt (geografische inventarisatie: 03-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art-decostijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Stijlart deco
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Nieuwstraat nr. 8. Imposant burgerhuis met gevel in art-decostijl, gesigneerd en gedateerd "CH. HOGE/ BOUWKUNDIGE/ GENT/ 1926". In dat jaar laat handelaar Alberic Verbeke aanpassingswerken uitvoeren aan een reeds bestaande woning die hij in 1913 koopt van onderzoeksrechter Octaaf Verbeke uit Brugge, samen met een bijhorende rosmolen langs de straat die in dat jaar verbouwd wordt tot bijgebouw. In 1924 laat hij aan de zuidzijde van de woning reeds een magazijn met werkplaatsen en toonzaal voor landbouw- en grasmachines optrekken (cf. nrs. 10A-10B). In 1952 laat de toenmalige eigenaar Raymond Verbeke de woning verbouwen met behoud van de art-decogevel. Thans is er een kinesitherapiepraktijk met woonst in gevestigd.
Breedhuis met verspringende rooilijn, ongelijke travee-indeling en drie bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat). Bepleisterde lijstgevel met imitatiebanden op begane grond en sierbepleistering van o.m. gereepte friezen, gecanneleerde pilasters, platte Ionische kapitelen en panelen. Aflijnende breed overkragende houten kroonlijst op platte consoles. Het oorspronkelijk bouwplan (1925) toont nog een bekronende balusterleuning met tot boven de kroonlijst doorgetrokken pilasters en vaasbekroningen. Gebruik van natuursteen voor sokkelvormende plint en geprofileerde lekdrempels, doorlopend boven begane grond. Terugwijkende inkom- en linkervenstertravee met driezijdige erker in tweede bouwlaag bekroond door fraaie gestileerde ijzeren balkonleuning in art-decostijl; rechthoekige balkondeur tussen twee vensterramen. Gelijkaardige leuning in venster van derde bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen, o.m. drieledig in brede venstertraveeën. Schuiframen, op het bouwplan voorzien van geometrische roedeverdeling in de bovenlichten. Beglaasde deur voorzien van fraai gestileerd hekwerk. Brede natuurstenen trap (twee treden).
Interieuraankleding grotendeels daterend van de verbouwing uit de jaren 1950. Traphal met wit-zwarte tegelvloer en houten bordestrap met pijlervormige gesculpteerde trappalen met dito vaasbekroningen; hoektrappijlers waartussen balusterleuning. Leefruimte aan tuinzijde met o.m. stucplafond met vakverdeling tussen balken, witgeschilderde schouw met colonetten en gesculpteerde haardbalk. Verzorgd houtwerk van o.m. binnendeuren, omlijstingen, inbouw- en radiatorkasten. Bakstenen achtergevel voorzien van vensters met glas-in-loodramen.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1927/1.
STADSARCHIEF TIELT, Bouwaanvragen Tielt, nr. 3215, 1925/90.
MAES A.; VANDEPITTE P., Woonhuizen. Onbewust monumenten, Tielt, 1990, p. 114-115.

Bron: Callaert G. & Santy P. met medewerking van Boone B., Devooght K. & Moeykens S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Santy, Pieter

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwstraat

Nieuwstraat (Tielt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.