Neogotische kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische kapel

Beschrijving

Neogotische kapel van de "Bataviawijk" toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Hoewel vermoedelijk ouder, wordt de bouw door het kadaster geregistreerd in 1955.

Op zuidwestelijke straathoek, overhoeks geplaatste kapel omgeven door cipressenhaag met achterliggend stuk weiland. Gecementeerde baksteenbouw voorzien van schijnvoegen onder zadeldak (zwart geglazuurde mechanische pannen) met brede witgeschilderde houten bebording. IJzeren topkruis. Spitsboogramen in zijgevels. Spitsboogtoegang gevat tussen vlakke pilasters verbonden door brede boog; houten vleugeldeur. Boven toegang geschilderde aanroeping op bordje: "O.L.V. VAN/ SMARTEN/ B.V.O.".

Interieur met gepleisterde en geschilderde wanden, houten spitsbooggewelf, nieuwe tegelvloer, witgeschilderd houten altaar. Beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten, Heilige Benedictus en Heilige Gerardus.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1955/62.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, s.l., s.d., nr. 13.