Ensemble van dorpswoningen uit het interbellum

Beschrijving

Ensemble interbellumwoonhuizen in spiegelbeeldschema, met bewaarde kern van vier oudere woonhuizen die volgens kadaster in 1933 verbouwd worden. Enkelhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; nummer 15: mechanische pannen; nummer 17: Vlaamse pannen). Nieuwe gootlijst. Lijstgevels met parement van gele (nummer 15) en rode (nummer 17) siersteen op hoge natuurstenen plint. Verticale belijning van bovenbouw door liseenmotief. Witgeschilderde doorgetrokken lateien. Rechthoekige muuropeningen, onder meer driedelig bovenvenster. Houtwerk met deels bewaarde horizontale roedeverdeling. Verdiepte en getrapte inkom waarvan zijmuurtjes bekleed met gele (nummer 17) en rode (nummer 15) siersteen. Deels beglaasde deur onder korte rechte luifel met rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trap (twee treden).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 3, 1933/47.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter