Herberg De Klokke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Klokke

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Belfort en halle: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige herberg "De Klokke", gebouwd volgens kadaster in 1864 in opdracht van de Tieltse brouwer Albinus Colle die een bestaand pand volledig laat her- of verbouwen. Deze heeft reeds enkele jaren ervoor in de Kortrijkstraat een andere herberg ("De Spiegel") en een brouwerij met woonhuis laten optrekken. De herberg, oorspronkelijk tevens duivenlokaal, is uitgebaat tot 1925.

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat) met inzwenkende en vlak afgedekte klokgevel. Roodbruinbakstenen parement met verwerking van helrode baksteen voor onder meer geblokte hoekbanden uitlopend op uitkragende pijlers (voorheen met bekroning), vensteromlijstingen en gekoppelde rondboogfries. Natuurstenen doorlopende onderdorpels en dekstenen; witgeschilderde sluitstenen en consooltjes van fries. Segmentboogvensters in tweede bouwlaag, centraal rondboogvenster in top. Nieuw schrijnwerk in plaats van oorspronkelijke T-ramen met grote roedeverdeling. Verbouwde begane grond met winkelpui.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Tielt, Afdeling 1, 1864/140.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nr. 77.
  • VANDEPITTE P., Van Thielt tot Tielt, Tielt, 1975, nrs. 7, 9.
  • VERBRUGGE J., Tieltse caférijkdom. Een overzicht van cafés en uitbaters tussen 1900 en 1980, in De Roede van Tielt, jg. 11, nr. 2-3-4, 1980, p. 114, 121.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter