erfgoedobject

Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

bouwkundig element
ID
86813
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86813

Juridische gevolgen

Beschrijving

Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten, gelegen op de heuvel van de Poelberg aan de zuidzijde van het voormalige klooster "De Hoop" met het Poelbergschooltje. Opgericht in 1938 (jaartalsteen in muur) op initiatief van de Zusters van het Geloof, meer bepaald door zuster Clothilde Verstraete, die hiervoor grond van de moestuin bij hun klooster ter beschikking stelt. Ontwerp en uitvoering door Maurice Neirinck, toenmalig schepen van Tielt (signering muur). Wordt naar verluidt opgetrokken met resterend materiaal (graniet- en zandsteen) van de Onze-Lieve-Vrouwekerk waarvan de bouw in datzelfde jaar voltooid is (zie Stationstraat). Staat in die tijd gekend als één der fraaiste Lourdesgrotten van het bisdom en als het drukst bezochte bedevaartsoord van Tielt .

Groots opgevatte Lourdesgrot, hoger gelegen dan de straat. Omhaagd parkje met losse verharding, afgescheiden van de straat door muren in breuksteen met ijzeren hek. Toegankelijk via dubbele trap in breuksteen en dito hekpijlers. Grotendeels door klimplanten overgroeide rotskapel met smalle nis waarin beeld van Onze-Lieve-Vrouw; erboven, banderol met opschrift "IK BEN DE ONBEVLEKTE ONTVANGENIS". Aan de voet, vrijstaand gepolychromeerd beeld van Heilige Bernadette op rotssculptuur.

Ommegang bestaande uit zeven open kapelletjes waarvan muren in granietbreuksteen; gebruik van natuursteen voor vlakke afdekking, nisdorpel en -boog, laatstgenoemde met geschilderde Romeinse nummering. Bas-reliëfs met voorstelling van de Zeven Smarten. Betonnen knielbanken.

  • Heemkundige Kring De Roede van Tielt, Fototheek.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, s.l., s.d., nr. 15.
  • DE GRYSE P., Tielt graag gezien, Aarsele-Kanegem-Schuiferskapelle-Tielt, Tielt, 2003, nr. 144.VANDEPITTE P., Van Thielt tot Tielt, Tielt, 1975, nr. 65.
  • VANRENTERGHEM B., De Congregatie van de Zusters van t' Geloof, Bakermat in Tielt, verspreiding en evolutie, onuitgegeven studie, 2000-2001, p. 44.
  • VERBRUGGE J., Kerken, kapellen, veldkapellen en devotiekruisen in Tielt, Tielt, s.d.

Bron     : CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Callaert, Gonda, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Lourdesgrot met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/86813 (Geraadpleegd op )